Strength
Jakost je sposobnost kojoj se vjerojatno pridaje najviše pažnje u kondicijskoj pripremi sportaša. Koji principi se kriju iza treninga jakosti, te koje metode su najefikasnije u primjeni takvog oblika treninga glavno je pitanje kojim ćemo se baviti u ovom dijelu bloga. Pozabavit ćemo se pozadinskim mehanizmima dobivanja određenih tipova jakosti, iznošenjem najuvaženijih i najcitiranijih članaka, mišljenja recentnih stručnjaka koji se bave ovim područjem, te praktičkim idejama koje se mogu iskoristiti u treningu.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
(Reading time: 9 - 18 minutes)

Članak je nastao iz rada Cal Dietz-a i njegove knjige "Triphasic training". Iznesen je samo mali dio u cjelokupnom sustavu treninga iz spomenute knjige. Za više informacija o sustavu rada toplo preporučujem da pročitate i proučite knjigu "Triphasic Training: A systematic approach to elite speed and explosive strength performance (Volumen 1)"!

Prirodna mišićna akcija satkana je od tri vezane komponente. Iako se svaka komponenta može izolirati i izvesti sama zasebno neovisno o drugima (teoretski), gotovo svako ljudsko kretanje zasniva se na izmjeni (suradnji) sva tri tipa mišićne akcije. Ukratko, mišić može proizvoditi silu u 3 uvjeta rada/akcije: koncentrično, ekscentrično i izometrično.

Add a comment