Hypertrophy
Dobivanje mišićne mase ima mnoge benefite na ljudsko tijelo. Osim što mišići daju estetski lijep izgled, važnost treninga koji potiču izgradnju mišića bitno je i stvaranju zdravog tijela. Koji principi se kriju iza efikasnog dobivanja mišićne mase, te koje metode su najefikasnije glavno je pitanje kojim ćemo se baviti u ovom dijelu bloga. Pozabavit ćemo se pozadinskim mehanizmima dobivanja i gubljenja mišićnog tkiva, iznošenjem najuvaženijih i najcitiranijih članaka , iznosit ćemo mišljenja recentnih stručnjaka koji se bave ovim područjem, te praktičkim idejama koje se mogu iskoristiti u treningu i svakodnevnom životu.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (2 Votes)

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (1 Vote)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Mnogo toga rečeno je i napisano o mišićnom rastu. U moru savjeta raznih fitness „guru-a“ koje se često kose jedan s drugim teško je selektirati one vrijedne i točne. Da doskočimo problemu odlučio sam zaviriti u literaturu i preispitati što to uopće uvjetuje rast mišića, odnosno, koji se mehanizmi kriju iza rasta mišićne mase uzrokovane treningom?

U sada već famoznom radu Schoenfeld B. (2010) istaknuta su 3 primarna mehanizma uslijed kojih dolazi do mišićnog rasta kao posljedice na trening. Iako razni autori ističu i neke druge mehanizme (Pearson S. i Hussain S., 2014) {u suštini se radi o istima samo su malo drugačije i šire kategorizirani}, opće je prihvaćeno da su mehanizmi: 1) mehanička tenzija; 2) metabolički stres i 3)  mišićno mikro-oštećenje; glavi prekursori mišićnog rasta (Schoenfeld B., 2010).

Add a comment