Hypertrophy
Dobivanje mišićne mase ima mnoge benefite na ljudsko tijelo. Osim što mišići daju estetski lijep izgled, važnost treninga koji potiču izgradnju mišića bitno je i stvaranju zdravog tijela. Koji principi se kriju iza efikasnog dobivanja mišićne mase, te koje metode su najefikasnije glavno je pitanje kojim ćemo se baviti u ovom dijelu bloga. Pozabavit ćemo se pozadinskim mehanizmima dobivanja i gubljenja mišićnog tkiva, iznošenjem najuvaženijih i najcitiranijih članaka , iznosit ćemo mišljenja recentnih stručnjaka koji se bave ovim područjem, te praktičkim idejama koje se mogu iskoristiti u treningu i svakodnevnom životu.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (3 Votes)
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (4 Votes)
(Reading time: 6 - 12 minutes)

 

Gotovo svi znamo nekoga tko provodi mnogo vremena trenirajući, a da istovremeno bilježi male ili gotovo nikakve rezultate. Vrlo često ovaj fenomen pravda se neznanjem o treningu i popratnim stvarima koje utječu na efekt treninga kao što je prehrana, odmor ili nešto treće. S druge strane, na potpuno suprotnom kraju kontinuirane linije nalaze se oni za koje stalno sumnjamo da su pod utjecajem teških anabolika, iako kada ih se o tome priupita isti će gnjevno s uvredljivim pogledom na licu odmahnuti rukom. Bilo kako bilo, nesporno je da neki od nas na trening reagiraju mnogo bolje od drugih. I dok bolje rezultate drugih često (gotovo uvijek) pravdamo njihovim ekspertnim znanjem, predanošću i/ili boljom organizacijom svega što ide uz pojam trening, ipak je svima jasno, da čak i kada su uvjeti jednaki, neki od nas bolje reagiraju na trening, brže napreduju, te u konačnici dosegnu veći nivo „spremnosti“ od nekih drugih. Gore spomenuti fenomen naziva se trenažni odgovor  (eng. „training response“).

Add a comment

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (3 Votes)
(Reading time: 6 - 11 minutes)

Mnogo toga rečeno je i napisano o mišićnom rastu. U moru savjeta raznih fitness „guru-a“ koje se često kose jedan s drugim teško je selektirati one vrijedne i točne. Da doskočimo problemu odlučio sam zaviriti u literaturu i preispitati što to uopće uvjetuje rast mišića, odnosno, koji se mehanizmi kriju iza rasta mišićne mase uzrokovane treningom?

U sada već famoznom radu Schoenfeld B. (2010) istaknuta su 3 primarna mehanizma uslijed kojih dolazi do mišićnog rasta kao posljedice na trening. Iako razni autori ističu i neke druge mehanizme (Pearson S. i Hussain S., 2014) {u suštini se radi o istima samo su malo drugačije i šire kategorizirani}, opće je prihvaćeno da su mehanizmi: 1) mehanička tenzija; 2) metabolički stres i 3)  mišićno mikro-oštećenje; glavi prekursori mišićnog rasta (Schoenfeld B., 2010).

Add a comment